• Перейти до основного вмісту
arrow
Головна
Новини

Профілактика інфекційних захворювань та харчових отруєнь

07 травня 2018, 17:07

  • Пресслужба ОДА
86Aa16e8b07ae255a1755122077cf246 Xl

Профілактика інфекційних захворювань та харчових отруєнь

Профілактика інфекційних захворювань та харчових отруєнь

 

У літній період почастішали випадки виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, пов'язаних з вживанням продуктів харчування та питної води, забруднених хвороботворними мікробами.

Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових святкувань - весіль, ювілеїв, випускних вечорів, проводів в армію тощо.

Спеціалісти-епідеміологи стверджують, що основними причинами спалахів є залучення до приготування страв випадкових осіб, котрі не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, а також порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.

Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.

ПАМ'ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ

З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь МОЗ рекомендує:

  • НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.

  • НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.

  • НЕ вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.

  • НЕ готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.

  • НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).

  • НЕ приготовляти багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо), в незабезпечених умовах. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом.

  • НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану. При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.

Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом. Обов'язково мити руки після відвідування туалетів.

При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.

Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами. У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

Самолікування небезпечне!

При груповому  відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу. При тяжкому стані хворого треба негайно викликати швидку медичну допомогу.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій.

 

Поділитись

Теги

медицина

Новина за темою

Обмін досвідом у сфері протидії ВІЛ/СНІДУ: візит фахівців Центру громадського здоров’я МОЗ України на Полтавщину
07/05/2018
8 травня – Всесвітній день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця
07/05/2018
У Пирятинській громаді зафіксували спалах кору
07/05/2018
19260282 670619873062744 5384207802212371221 N 0

19260282 670619873062744 5384207802212371221 N 0

86Aa16e8b07ae255a1755122077cf246 Xl

86Aa16e8b07ae255a1755122077cf246 Xl

19260282 670619873062744 5384207802212371221 N 0

19260282 670619873062744 5384207802212371221 N 0

Arrow slider next
Arrow slider prev

Останні новини

Більше новин
Із нагоди Дня Європи полтавців привітав симфонічний оркестр фахового коледжу мистецтв імені М.В. Лисенка Із нагоди Дня Європи полтавців привітав симфонічний оркестр фахового коледжу мистецтв імені М.В. Лисенка
09/05/2025
Майбутні лікарі отримають сучасні знання з психічного здоров'я – Полтавський державний медичний університет посилює підготовку кадрів за програмою ВООЗ mhGAP
09/05/2025
«Доступні кредити 5-7-9%»: понад 1 млрд грн залучили аграрії Полтавщини цьогоріч
09/05/2025
Європейський Парламент ухвалив резолюцію, якою засуджує “геноцидну стратегію” росії за підтримки білорусі, спрямовану на стирання ідентичності українських дітей
09/05/2025
ООН Жінки в Україні оголошує конкурс заявок для неурядових організацій на тему «Політична участь жінок в Україні»
09/05/2025
110 років від дня народження видатного оперного співака та уродженця Полтавщини Семена Когана
09/05/2025
Як отримати допомогу при усиновленні дитини?
09/05/2025
Саме припинення вогню, тривале й надійне, буде реальним показником руху до миру; Америка може із цим допомогти – звернення Президента
08/05/2025
Можливість на безоплатне навчання в сфері ІТ для вразливих категорій населення
08/05/2025

Надсилаємо насвіжіший дайджест новин

Підпишіться, щоб отримувати листи.

ПОЛТАВСЬКА ОБЛАСНА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ

Офіційний веб-сайт

Адреса:

36014, Полтава,вулиця Соборності, 45

Телефон

+380 (532) 56-02-90

Електронна пошта

[email protected]

Гаряча лінія

112

ОВА

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше

Технічна підтримка сайту

[email protected]

Розроблено в

За підтримки

Мапа сайту