• Перейти до основного вмісту
arrow
Головна
Новини

Кухарі шкільних їдалень мають пройти навчання за системою управління безпечності харчових продуктів

31 жовтня 2019, 15:22

  • Пресслужба ОДА
Dsc 0006 Copy 4

Кухарі шкільних їдалень мають пройти навчання за системою управління безпечності харчових продуктів

Кухарі шкільних їдалень мають пройти навчання за системою управління безпечності харчових продуктів

 

За 10 місяців 2019 року на Полтавщині зафіксовано 7 спалахів гострих кишкових інфекцій, 5 із яких сталися в дитячих колективах – дитсадках і школі. В Україні за цей період працівники Держпродспоживслужби розслідували 151 спалах гострих кишкових інфекційних захворювань, унаслідок яких постраждали 2 тисячі осіб. Майже половина з цих випадків зафіксовані в організованих дитячих колективах.

«Кабмін і загалом держава приділяють велику увагу цим питанням і поставили завдання для всіх регіонів знизити показник спалахів хоча б на 20%. Будуть вноситися зміни до законів та норм у сфері харчування дітей, тому по свій країні проходять семінари-навчання «Покращення якості харчування дітей та профілактика харчових отруєнь»», – сказав т.в.о. голови Полтавської облдержадміністрації Олег Пругло на початку полтавського семінару.

У ньому взяли участь представники Полтавської облдержадміністрації, зокрема Департаменту освіти і науки ОДА, а також Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області. Захід провели у форматі відеоселектора, тож до нього долучилися голови райдержадміністрацій, районних рад, ОТГ, виконавчих комітетів міських рад, керівники органів управління освітою, особи, відповідальні за організацію харчування дітей.

На навчанні обговорили методи покращення якості харчування дітей, профілактики харчових отруєнь, виключення недобросовісних суб’єктів господарювання з ланцюга постачання харчових продуктів до дитячих навчальних закладів, поліпшення матеріально-технічної бази харчоблоків.

«Щоб уникнути цих негараздів, держава передбачила впровадження на потужностях, які реалізують та виготовляють харчову продукцію, системи НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Point – прим.). Ця система управління безпечності харчових продуктів зарекомендувала себе за кордоном, – розповіла начальник відділу безпеки середовища і життєдіяльності управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області Наталія Соколова. – Це той інструмент, за допомогою якого виробник може забезпечити виготовлення безпечної продукції та уникнути харчових отруєнь».

За словами Наталії Соколової, саме у дитячому віці формуються харчові звички людини, тому їдальні українських шкіл мають стати взірцем здорового харчування. Опитування старших учнів показало, що вони майже не ходять до їдальні, мовляв, страви не смачні, не привабливі, завжди холодні.

Щоб відновити позитивний імідж шкільного харчування, варто не лише дотримуватися санітарних норм під час приготування їжі, виконувати закупівлю продуктів лише у сертифікованих операторів, покращити матеріально-технічну базу їдалень, а й висувати інші вимоги до персоналу, наголосили учасники семінару.

«Департаментом освіти і науки облдержадміністрації розроблено проєкт плану заходів щодо організації безпечного харчування в закладах освіти. Ним передбачено моніторинг забезпечення харчоблоків навчальних установ робітничими кадрами, наявності в них спеціальної професійної освіти. Для кухарів закладів освіти розряд має бути не меншим за четвертий, а також наявність сертифіката про проходження навчання по впровадженню системи НАССР, – зазначила заступник директора КУ «Центр фінансово-статистичного аналізу та матеріального-технічного забезпечення освітніх закладів Полтавської обласної ради» Наталія Ковшар. – Таке навчання для кухарів ми можемо організувати для будь-якої школи, подавайте заявки».

Начальник відділу контролю у сфері закупівель Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Полтавській області Єлизавета Кононенко розповіла про недоліки при проведенні процедур закупівель продуктів і вимоги до тендерної документації.

 

Поділитись

Теги

освіта

Новина за темою

Мінцифри: Як розпізнавати дезінформацію, не потрапляти на гачок маніпуляцій і розуміти, як працює пропаганда — в освітньому серіалі «ДезінFAKEція»
31/10/2019
Шкільні омбудсмани Полтавщини
31/10/2019
В Україні створена Національна база даних енергетичних та експлуатаційних характеристик будівель
31/10/2019
Dsc 0016 Copy 3

Dsc 0016 Copy 3

Dsc 0012 Copy 5

Dsc 0012 Copy 5

Dsc 0018 Copy 4

Dsc 0018 Copy 4

Dsc 0015 Copy 6

Dsc 0015 Copy 6

Dsc 0028 Copy 2

Dsc 0028 Copy 2

Dsc 0037 Copy 2

Dsc 0037 Copy 2

Dsc 0038 Copy 2

Dsc 0038 Copy 2

Dsc 0039 Copy 1

Dsc 0039 Copy 1

Dsc 0045 Copy 2

Dsc 0045 Copy 2

Arrow slider next
Arrow slider prev

Останні новини

Більше новин
Стартує онлайн-курс «Феміністичні діалоги – драйвер змін» Стартує онлайн-курс «Феміністичні діалоги – драйвер змін»
06/11/2025
Відбулася презентація нового роману Раїси Плотникової «Мачуха NORGE»
06/11/2025
Освітньо-грантова програма для розвитку ветеранського бізнесу «Жити назустріч 3.0»
06/11/2025
В області стартувала інформаційна кампанія #Раннєвтручання
06/11/2025
Профорієнтаційні матеріали зі знайомства з професією Соціального працівника для учнів старших класів
06/11/2025
У Полтавській ОВА продовжують працювати цілодобові гарячі лінії обласного контактного центру
06/11/2025
Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів
06/11/2025
Відбулася «СтудЛіга Полтави: спорт об’єднує»
06/11/2025
Уряд затвердив виплату 6500 грн допомоги у межах пакета «Зимова підтримка»
06/11/2025

Надсилаємо насвіжіший дайджест новин

Підпишіться, щоб отримувати листи.

ПОЛТАВСЬКА ОБЛАСНА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ

Офіційний веб-сайт

Адреса:

36014, Полтава,вулиця Соборності, 45

Телефон

+380 (532) 56-02-90

Електронна пошта

[email protected]

Гаряча лінія

112

ОВА

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше

Технічна підтримка сайту

[email protected]

Розроблено в

За підтримки

Мапа сайту