• Перейти до основного вмісту
arrow
Головна
Новини

Як запобігти гострим кишковим інфекціям та харчовим отруєнням

26 червня 2022, 09:09

  • Пресслужба ОДА
3 0.1476186929

Як запобігти гострим кишковим інфекціям та харчовим отруєнням

Як запобігти гострим кишковим інфекціям та харчовим отруєнням

 

Літо – це не тільки пора відпусток, подорожей, розваг на свіжому повітрі та нових вражень, але й час, коли підвищується ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій. Найбільшій небезпеці від отруєнь піддаються діти.

Сьогодні нагадуємо вам про основні правила, яких потрібно дотримуватися, щоб запобігти харчовим отруєнням.

  1. Чисті руки та чисті продукти

Перед тим, як готувати їжу, ретельно вимийте руки, овочі та фрукти. Якщо вдома чи в магазині ви торкалися сирого м’яса, риби, яєць, брудних овочів чи фруктів, слід також вимити руки, незалежно від того чи будете ви готувати їжу чи ні.

Особливу увагу приділяйте зелені, листям салату: мити їх треба ретельно, в проточній воді. За найменших сумнівів не вживайте продукти в їжу.

  1. Розділяйте сиру та приготовану їжу

Нарізайте сирі продукти окремо від готових, користуйтеся окремими ножами та дошками для нарізання. Добре, якщо у вас є окремі дошка та ніж для м’яса, риби та овочів. Зберігати сирі та готові продукти також слід окремо.

  1. Тривала термічна обробка

Ретельно готуйте їжу, щоб знешкодити патогенні мікроорганізми, що можуть бути в продуктах. Уникайте сирої риби та е просмаженого м’яса, адже саме в таких продуктах швидко розвиваються патогенні мікроорганізми за високої літньої температури.

  1. Безпечна температура

Приготована їжа може зберігатися при кімнатній температурі не більше двох годин. Наприклад, морозиво та е пастеризоване молоко можуть бути легко заражені небезпечними мікроорганізмами і становити небезпеку.

  1. Чиста вода

Для приготування їжі та споживання використовуйте лише чисту воду, в якості якої ви впевнені.

У разі, якщо якість питної води виникає сумнів, добре прокип’ятіть її. При

кип’ятінні загинуть небезпечні мікроорганізми, що знаходяться в ній.

Найбільш безпечною є бутильована вода. Перед використанням впевніться, що пляшка не пошкоджена та герметично запакована.

Хвороботворні бактерії, віруси, паразити або шкідливі хімічні речовини, що містяться в брудних продуктах, є причиною більше 200 захворювань: від діареї до онкологічних захворювань. Приблизно кожна десята людина в світі – а це близько 600 мільйонів людей – хворіють після вживання забруднених харчових продуктів. Жертвами харчових отруєнь щороку стають біля 420 тисяч людей, серед них 40%  – це діти до п’яти років.

Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.

При прояві перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу. Самолікування небезпечне!

Правила безпечного поводження з деякими продуктами

 

  • Овочі, фрукти та ягоди

Щоб очистити їх, мийте ці продукти в 2 етапи: промийте плоди під проточною водою не менше 2-3 хвилин, а потім ще раз кип’яченою та/або обдайте окропом. Не купуйте і не вживайте продукти, зовнішній вигляд яких не викликає у вас довіри.

  • Яйця

Влітку купуйте яйця лише для споживання, а не «про запас». Мийте яйця перед приготуванням. Після цього обов’язково помийте руки з милом і тільки потім продовжуйте готувати.

  • М’ясо

Купуйте м’ясо лише в спеціалізованих місцях, уникайте стихійних ринків. Не купуйте вже замариноване м’ясо, добре просмажуйте при приготуванні їжі.

  • Риба

Під час спеки можна споживати виключно свіжу рибу. Пам’ятайте, що лише термічна обробка допоможе уникнути розмноження патогенів, тому не вживайте сиру рибу. Купуйте рибу тільки в спеціалізованих місцях, де її зберігання та якість контролюється.

Особливу увагу зверніть на копчену рибу, оскільки неякісно приготований продукт може стати причиною вкрай важкого отруєння.

  • Заморожені продукти

Продукт, який був розморожений, а потім заморожений знову, становить потенційну загрозу для організму: протягом розмороження в ньому можуть розмножуватись патогенні бактерії. Це стосується як овочів, фруктів, м’яса, риби, так і морозива.

Центр Громадського здоров'я МОЗ України.

 

Поділитись

Теги

медицина

Новина за темою

17 вересня – Всесвітній день безпеки пацієнтів: чому цей день важливий для України
26/06/2022
Центр оцінювання функціонального стану особи: як працює і коли звертатися
26/06/2022
Уряд ухвалив важливі рішення для подальшого впровадження оцінювання повсякденного функціонування
26/06/2022

Останні новини

Більше новин
Спортсмени з Полтавщини завоювали три медалі на чемпіонаті світу з армреслінгу Спортсмени з Полтавщини завоювали три медалі на чемпіонаті світу з армреслінгу
17/09/2025
Всеукраїнський конкурс творчих робіт серед молоді 2025
17/09/2025
Читання замість обіймів
17/09/2025
Корисні новини для експортерів Полтавщини, які зацікавлені у виході на ринок Республіки Казахстан
17/09/2025
У закладах освіти Полтавщини посилюють просвітницьку роботу з протидії торгівлі людьми
17/09/2025
Президент України вручив рятувальникам Полтавщини державні нагороди
17/09/2025
На Полтавщині відзначили День рятівника
17/09/2025
Полтавському державному аграрному університету – 105 років!
17/09/2025
Відкрито реєстрацію на навчальний курс з фінансової грамотності для жінок «Розраховую на себе»
17/09/2025

Надсилаємо насвіжіший дайджест новин

Підпишіться, щоб отримувати листи.

ПОЛТАВСЬКА ОБЛАСНА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ

Офіційний веб-сайт

Адреса:

36014, Полтава,вулиця Соборності, 45

Телефон

+380 (532) 56-02-90

Електронна пошта

[email protected]

Гаряча лінія

112

ОВА

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше

Технічна підтримка сайту

[email protected]

Розроблено в

За підтримки

Мапа сайту