30 липня 2024, 09:55
Їм провели екскурсію підприємством, розповіли історію створення та ознайомили з усіма етапами функціонування нині. Голова правління ГО «Національна асоціація громадського харчування», керівник проєктного офісу реформи шкільного харчування Орест Степаняк разом із директоркою фабрики-кухні Тетяною Алексійчук детально розповіли про всі виробничі процеси. За їхніми словами, тут здійснюється приготування, шокове охолодження при температурі 3°С готових страв, а також доставка їжі в охолодженому вигляді до навчальних закладів.
Виробничий процес детально продуманий та здійснюється за допомогою сучасного технологічного обладнання. Все приміщення зонально поділене за логістикою. Є зона для персоналу. Є зони отримання та збереження сировини, первинної обробки, миття та зберігання інвентарю, приготування, охолодження та видачі готової їжі, а також укриття.
Кожен процес на підприємстві – від доставки продуктів, підготовки, зберігання, приготування і до зберігання охолодженої їжі – відокремлений від попереднього. Брудні овочі не перетинаються з чистим посудом, готові страви не контактують із сирими продуктами.
За словами працівників фабрики-кухні, всі ці інновації дозволяють оптимізувати процес приготування та забезпечують високу якість та безпеку харчування, що особливо важливо для закладів освіти.
Наразі фабрика обслуговує 13 шкіл – це понад 4000 дітей. Із нового навчального року планують долучити ще 3 школи в Бучанській громаді, 4 школи в Немішаївській громаді та 13 шкіл у Бородянській. Це дозволить забезпечувати харчуванням майже 12 000 дітей.
«Обмін досвідом, вивчення кращих практик є дуже важливим моментом у процесі впровадження реформи шкільного харчування в областях. Полтавщина – активний учасник реформи. У Кременчуці діє кулінарний хаб, там проходять підготовку кухарі закладів освіти. Також для популяризації реформи шкільного харчування на Полтавщині презентували концепцію комунікаційної стратегії на період до 2027 року. Формування культури здорового харчування – наше спільне завдання», – зауважив Антон Чубенко.
Нагадаємо, фабрика-кухня є ініціативою першої леді Олени Зеленської в межах реформи шкільного харчування. Реформу запланували ще до початку російського вторгнення. Меценатом проєкту є американський бізнесмен та філантроп Говард Баффет.
Підпишіться, щоб отримувати листи.