19 грудня 2024, 14:57
«Ми почули багато щирого захоплення перебігом реформи від міжнародних гостей з усього світу, коли презентували її на Європейському регіональному саміті в межах міжнародної Коаліції шкільного харчування, який Україна вперше приймала в листопаді. Подібних реформ під час війни наші гості – понад 500 європейських посадовців та експертів – досі не бачили», – зазначила дружина Президента.
На зустрічі обговорили результати в досягненні кожної з чотирьох стратегічних цілей реформи:
Фінансова та інституційна спроможність громад
Одне з ключових завдань – забезпечення безкоштовним харчуванням учнів початкових класів.
За перші шість місяців цього року Всесвітня продовольча програма ООН надала підтримку школам у 13 областях України, профінансувавши 30 % вартості щоденних гарячих обідів для 90 тис. учнів початкових класів. З нового навчального року програму розширили, і завдяки цьому вдалося компенсувати вартість обідів уже для 160 тис. дітей у 16 регіонах.
У жовтні уряд запровадив безкоштовне одноразове харчування для учнів 1–4-х класів. Для цього за ініціативою Президента Володимира Зеленського з бюджету виділили 2 млрд грн.
Модернізація інфраструктури шкільних кухонь та їдалень
Відремонтовано близько 20 % харчоблоків у закладах освіти. Цьогоріч на оновлення харчоблоків було виділено 1,5 млрд грн з державного бюджету.
Інноваційне рішення для оптимізації організації харчування – перша в Україні фабрика-кухня, яка запрацювала в Бучі на Київщині. Щодня там готують 7,5 тис. порцій для 16 закладів освіти. Будівництво другої фабрики-кухні триває в Лозовій на Харківщині.
Розвиток кадрового потенціалу
Цьогоріч понад 4200 кухарів шкільних їдалень пройшли спеціальне навчання. Для ефективної підготовки фахівців у 15 областях створили 21 кулінарний хаб. Це навчальні центри, де поєднують теоретичні знання з практичними навичками.
Комунікація щодо здорового харчування
Завдяки підтримці ЮНІСЕФ в Україні вдалося втілити комунікаційну кампанію, що спрямована на формування культури здорового харчування серед дітей та їхніх батьків / опікунів.
У серпні стартувала друга хвиля всеукраїнської комунікаційної кампанії «Головне – що всередині», яка допомагає підліткам навчитися вибирати корисні та якісні продукти замість їхніх менш здорових альтернатив. За період другої хвилі кампанії вдалося охопити майже 7 млн осіб.
«Наша четверта мета – глобальна. Ми хочемо, щоб українці усвідомлено обирали здорове харчування. Щоб здорові звички формувалися в дитинстві. Проте, звісно, ще дуже багато кампаній і просвітництва знадобиться, щоб харчові звички цілої країни змінилися», – зазначила дружина Президента.
Олена Зеленська подякувала міжнародним партнерам реформи. Серед них – ЮНІСЕФ, Бюро ВООЗ в Україні, Всесвітня продовольча програма ООН, Фонд Говарда Баффета, швейцарсько-український проєкт DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти», українсько-швейцарський проєкт «Діємо для здоров’я», Європейський інвестиційний банк, Антикорупційна ініціатива ЄС EUACI.
Окремо перша леді закликала учасників зустрічі активно діяти наступного року. Пріоритетні завдання реформи на 2025-й – масштабування на всі громади країни та поступове розширення програми безоплатного харчування для школярів.
«Цього року я бачила дуже гарні приклади роботи громад, коли вони діють проактивно – залучають місцевих фермерів, бізнес, враховують регіональні особливості. А найголовніше – коли підходять не формально, а людяно», – підсумувала вона.
Реформа шкільного харчування в Україні розпочалася 2020 року з ініціативи першої леді Олени Зеленської. Її основна мета – забезпечити учнів закладів освіти збалансованим і корисним харчуванням, а також популяризувати культуру здорового харчування серед дітей та їхніх родин.
Підпишіться, щоб отримувати листи.