Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.
Гриби важко, а іноді й неможливо відрізнити де отруйні, а де придатні для споживання. Деякі отруйні гриби за своїм зовнішнім виглядом нагадують їстівні. Втрата навичок щодо збирання грибів мешканцями міст і сіл, погіршення загальної екобіологічної ситуації (забруднення важкими металами, пестицидами) можуть привести до виникнення грибних отруєнь.
Отруєння можливе також їстівними грибами, якщо їх не вчасно і погано обробити. Що стосується приготування, то слід пам’ятати, що готувати гриби необхідно у той же день, коли їх зібрали, інакше у них утворюється трупна отрута. Неправильно приготовані консервовані гриби можуть призвести до тяжкого захворювання – ботулізму. Ті консервації, що довгий час зберігалися, необхідно прокип’ятити протягом 10-15 хвилин.
Нудота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, діарея, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності, все це найпоширеніші симптоми при отруєні грибами. Щоб запобігти цьому, ми радимо Вам дотримуватись елементарних вимог, які в кінцевому результаті можуть врятувати Ваше життя. Профілактика і надання першої допомоги при отруєнні грибами мають дуже важливе значення. Природа дії отруйних грибів вивчена недостатньо, тому невідомі або сумнівні гриби не збирайте.
З метою попередження отруєнь грибами дотримуйтесь таких правил:
Первинні ознаки отруєння з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості спожитих грибів. Якщо вже отруєння сталося тоді потерпілому треба надати першу домедичну допомогу. В такому випадку треба не зволікати, а негайно викликати "Швидку медичну допомогу". До прибуття лікарів хворому потрібно промити шлунок, прийняти активоване вугілля (4-5 пігулок), відновити водно-сольовий баланс однією або двома склянками підсоленої води. З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи. У разі отруєння не можна вживати будь-які ліки та їжу, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.
Запам’ятайте! Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Тому будьте уважними і дотримуйтесь елементарних вище приведених вимог, - це врятує не тільки Ваше життя, але й життя близьких Вам людей.
Підпишіться, щоб отримувати листи.