19 вересня до Миргородської лікарні інтенсивного лікування, з попереднім діагнозом: отруєння дикорослими грибами, госпіталізована громадянка 1983 року народження, мешканка м. Миргород Миргородської МГ Миргородського району. Стан здоров’я потерпілої – середньої тяжкості.
Щоб не стати жертвою отруйних грибів, потрібно дотримуватись кількох важливих правил безпеки. Ось основні поради:
Збирайте в лісі лише ті гриби, про які ви знаєте напевне, що вони їстівні.
Гриби, яких ви не знаєте чи які викликають у вас сумнів, не кладіть у їжу і не пробуйте сирими на смак.
Ніколи не беріть і не їжте грибів, що мають біля основи ніжки подібне на бульбу потовщення, вольву (як у червоного мухомора), не куштуйте їх.
Коли збираєте пластинчаті гриби, особливо сироїжки та лісові печериці, намагайтеся брати їх цілою ніжкою, щоб не допустити помилки, про яку згадано у попередньому пункті.
Збираючи для засолювання вовнянки, чорнушки, грузді, підгрузди та інші гриби, що мають молочний сік, обов’язково вимочіть їх і добре виполощіть у холодній воді, аби вимити гірку шкідливу для шлунку речовину. Те саме треба зробити з валуями, сироїжками, що мають їдкий, гіркий присмак, та із свинушками.
Назбиравши сморжів і зморшків, не забувайте, що їх неодмінно слід перекип’ятити (7-10 хвилин) у воді, щоб виварити отруту; воду після кип’ятіння вилити.
Ніколи не збирайте і не їжте грибів перезрілих, переслизлих, зморхлих, червивих, зіпсованих.